lördag, november 24, 2007

Filten #C2, Kaffe Fassett Midnight Carnation




Jag har en massa grovt garn, som det är besvärligt att få att passa i filtarna. Det slog mig att ett lätt sätt att minska på garnförrådet vore att sticka det grova garnet till någonting annat. Med tjocka stickor går det fortare att sticka. Jag behöver en mindre filt till soffan i vardagsrummet, så jag letade fram lämpligt garn. Jag hade tänkt Rowan Magpie som var väldigt populärt på 1990 talet, och det finns i mörkrött och rödorange, med massor upprevat mörkblått. Tweedgarn i ungefär samma tjocklek finns i liknande färger. Så lägger jag till mohair garn i grått och mörkrött, till och med Kaffe Fassett’s Kid Silk som jag länge sparat.

Jag har länge varit fascinerad av Kaffe Fassetts stickning, och den inspirerade filtarna som jag stickar. Nu beslöt jag att sticka ett av hans mönster som jag beundrat i många år. Det är Damask flower från Glorious Knitting, dvs den stora koftan med mörk botten. Samma mönster finns vid namnet Midnight Carnation i Rowan Knitting Book No 2 (dvs det finns kort av den men för att få mönstret måste man köpa kit). I Vogue Knitting Fall 2007 blev den Petal Play, och i den nyaste boken, Kaffe knits again, Big Flower. Ja, jag tycker att blomman liknar varken ros eller nejlika, så det sista namnet är väl det botaniskt lämpligaste.

Jag räknade ut att filten skulle bli ungefär 100 cm i fyrkant, så med stickfastheten 18 m på 10 cm med 4.5mm stickor skulle det rymmas två blommor på bredden. Blomman är 72 maskor bred i alla fyra mönstren. Bottnen förenklades till ett varvs ränder i tre färger. Jag stickade ca 10 cm förrän jag fick sluta. Jag tyckte inte om att sticka den. Det gick så långsamt för man måste se på diagrammet varenda varv. Det gick att lägga ett varv i gången på minnet (likadant fyra gånger, två av dem spegelvänt), men följande varv måste man se på diagrammet igen. Och jag tyckte att blomman med dubbelt garn blev för tjockt. Enligt mönstret skulle man sticka fairisle bara över blomman, och bottnen med enkelt garn. Petal Play stickas med dubbelt garn – en av trådarna är densamma för både botten och blomman, så blomman blir en halv gång tjockare. Kanske det går bättre. Så jag revade upp, och började på nytt.

Jag blev så besviken att jag inte klarade av det. Jag hade tänkt på andra Kaffe Fassett mönster, och samlat garn till Spanish Combs från Kaffe’s Classics, men nu är det lönlöst att börja för det mönstret är ännu mera invecklat.

Jag kastade på igen med samma garn, och nu blir det mosstickning i samma ett varvs mönster med tre färger. Ränderna försvinner, och det blir prickigt i stället. Kanterna blir så fina, och det mycket stadigare än slätstickning. Jag fick idén från nedkanten till min Summer Tweed randiga tröja, men jag har sett likadant mönster till jacka i mosstickning någonstans. Två av färgerna byts när en tredjedel av varvet stickats, så det blir rutigt också. Den här stickningen trivs jag med, och jag njuter av att sticka ett par varv nu och då. Fast på två veckor har jag stickat 20 cm på den här (och 50 cm på #114) så det går inte fort.

torsdag, november 22, 2007

Filten #113 och #114






Jag stickade färdigt på filten #113 för en och en halv vecka sedan, och kastade på filten #114. Den här blir brun med mörkrött och litet svart. Färgerna på kortet är alldeles för ljusa - åtminstone när man förhandsgranskar. Det tog flera dagar före jag började trivas med den, men nu går det bra. Jag tror det berodde på ett brun melerat shetland garn som kom som 500 gr kon. Det känns strävt coh tycks vara full med lanolin (?), för det gav fettfläckar på sidan till papplådan där det förvarades. Och det luktar ull. Jag hoppas det blir mjukare och att lukten försvinner efter tvätten. Jag kunde förstås tvätta garnet förrän jag stickar, men jag hade redan börjat när jag lade märke till lukten.

Rött är en färg som piggar upp, men jag har alldeles för litet rött garn. Det är därför som det är så svårt att låta bli att köpa mera garn.

Jag revade upp två tröjor som vanligt. Den ena var stor Whistles bomulls chenille tröja i härligt flätmönster i brunt. Den var storlek S men den räckte nästan ned till knäna på mig. Ärmarna passade. Whistles är fint märke, jag tycker om chenille garn, flätmönster är så roligt att reva upp, brunt är min favoritfärg och jag behövde mera mörkt bomullsgarn. Så jag måste köpa den. Men garnet är i tjockaste laget, och det är tungt att sticka med. Så kanske jag har fått nog av chenille garn, när det här tar slut, om ungefär fem år.

Den andra tröjan var stickad av tunnt rödbrunt melerat garn, ull med alpacka, tror jag. Modellen var enkel, men det finns många finesser, och stickningen är beundransvärt jämn. Volangerna runt ärmarna är påsydda, så stickade som två avlånga band, men varje band är stickat i två delar som blivit ihopstickade i mitten (med tre stick avtagning?), och tråden i avkastningsvarvet har dragits ihop tills det passar ärmen. Invecklat och skickligt. Halskanten, nedkanten, ärmarna och volangerna har alla fått virkad kant, helt jämn och fin överallt. Tröjan har blivit litet använd. Garnet blev alldeles slätt och rakt efter tvätten så det kunde stickas till klädesplagg, men jag tycker verkligen inte om färgen. Den passar bra i filten.

måndag, november 19, 2007

Virkad filt #1, Virkad filt #2,





Förrän jag började med virkad filt #1 räknade jag ut hur stor den skulle bli och hur många lappar det innebar. Nu har jag virkat färdigt alla lapparna (enligt mönstret som jag tänkte då fast det skall bli roligt att prova andra mönster). Jag tycker inte alls om färgerna – de passar inte ihop. Filten skulle bli alldeles billig, så jag tog första bästa garn och det syns. Jag vill virka ihop med mörkblått, men tillsvidare har jag inte hittat någonting lämpligt.


Medan jag letar har jag tagit fram virkad filt #2 igen och börjat med andra färgen. Den är vacker ljusgrönblå, upprevad från alldeles vanlig tröja med rund halskant. Det enda underliga var att på både fram och bakstycket så var ärmhålet klippt men bara på ena sidan. Jag märkte det inte när jag köpte den. Man måste se efter så noggrannt – tydligen granska varenda sömn. Garnet är alldeles behagligt att virka med.

onsdag, november 14, 2007

Noro Shinano tröja



Garn: Noro Shinano, ull 65% silke 35% 400 gr
Stickor: 4,5 och 4 mm
Sticktäthet: 16.5 m och 24 varv på 10 cm
Mönster: eget
Stickad 26 augusti – 21 september 2006
Jag tycker om att sticka med flerfärgat garn, och Noro har flera fascinerande garn med fina färger i härliga fiber. Jag köpte Shinano garn med 50% rabatt på slutförsäljning, och i fjol höstas började jag sticka tröja med det till vintern. Jag hade köpt allt som fanns, 7 50 gr nystan i shade 12 och 2 i shade 10. Båda nyanserna hade ungefär lika färger, fast 10 hade litet extra ljusrött.

När man stickar vanligt med Noro garn blir det ränder, och ränderna blir bredare på ärmarna om det finns färre maskor där. För att undvika det tänkte jag att jag stickar i delar i stället. Jag räknade ut att maskantalet på ärmarna var ungefär ⅔ av bakstycket, så det blev 3 delar på fram och bakstycket och 2 på ärmarna. Det gick. Annars blev det enkelt mönster med rund halskant.

Eftersom jag hade knappt tillräckligt garn kastade jag på med annat garn, och började med rätstickning meddetsamma. När alla delarna var färdigt stickade, sydde jag ihop dem. Sedan tog jag bort det andra garnet, satte maskorna på rundstickor och stickade resår nedåt, 3r 1a, så det blev ränder på resåren. Jag stickade resåren på ärmarna först, för jag tänkte att om garnet tar slut, är det bättre att kroppen blir kort än ärmarna. Men garnet räckte bra. Det blev ca 50 gr kvar som räckte till smal kort halsduk.

Jag valde noggrannt bland nystanen för att undvika samma färg tillsammans, och det lyckades. Det var förargligt när det fanns knutar på garnet mellan olika färger, för då fick jag välja igen. Tröjan passar och den är tjock och varm. På kortet syns det att den blivit använd och är i behov av tvätt nu. Det ser alldeles alldaglig ut, och halskanten är för högt uppe.

Skulle jag sticka med Noro igen? Jo, jag har mera i garnförrådet, men jag är inte så förtjust i det längre. Jag föredrar att sticka med tunnare garn, fast nu finns ju det tunnare Silk Garden Lite. Och jag får samma effekt i filtarna genom att sticka med flera olika garn och det är mera intressant.

söndag, november 04, 2007

Garnförrådet

Det hjälpte inte.

Bokslut for oktober 2007:

01 10 2007 110.8 kg
Färdat -1.6 kg (Wool cotton randig tröja,
Filten #112)
Tillägg 5.1 kg
01 11 2007 114.2 kg

Vad kan jag säga? Allt var precis sånt som behövs till filtarna (med undantag av 50 gr Jaeger Merino Chunky i ljusblått), och det var så billigt att det var synd att inte köpa. Alltså rätt hopplöst. Mardrömmarna fortsätter...