onsdag, januari 30, 2008

Färdig före månadens slut



Filten C2
Garn: Rowan Magpie, Kaffe Fassett Kid/Silk och andra, 770 gr
Stickor: 4,5 mm
Sticktäthet: 16 m och 28 varv på 10 cm
Mönster: eget
Stickad 14 november 2007 – 30 januari 2008

Det var meningen att filten C2 skulle bli fyrkantig. Bredden beräknade jag enligt sticktätheten på Rowan Magpie, 18 – 19 m, och filten skulle bli 100 cm. Jag stickade tydligen för löst, för den blev 114 cm bred. Jag kastade av när den var 102 cm lång, för då tog det blågråa Kid Silk garnet slut, och det skulle ha sett tokigt ut att börja ny färg så nära kanten. Nu ser den tokig ut istället för längen är mindre än bredden.

Jag kastade av med virknål igen. Det blir stadigare och jämnare kant än vanlig avkastning. I anvisningen stod det att man skall ta virknål i samma storlek som stickorna, men jag tog en storlek mindre (4 mm istället för 4,5 mm), eftersom den råkade ligga framme. Det blev bra. Sedan gick det fort att få filten färdig. Ingenting att sy ihop, och få trådar jämfört med de vanliga stickade filtarna.

Jag satte till flera nystan av mohair, och också två Debbie Bliss garn. Astrakhan, ett boucle garn, tyckte jag inte alls om att sticka, men det visste jag från förr, att jag inte tycker om sådana garn. Färgen gör sig i alla fall bra, och det är roligt att känna på det. Men Silk Alpaca var så fint och mjukt. Det skulle jag gärna sticka tröja med, om jag hade råd, eller fann det på loppis. Rowan Kaffe Fassett Kid Silk var inte särskilt fint heller. Inte alls mjukt.

Filten ser inte alls bra ut, när man breder ut den. Den är mörk och dyster, och ser ojämn ut, som om den skulle behöva blockas. Jag tvättar den nog snart. Det gör jag ofta istället för att blocka, och flera av garnen har säkert legat i lådor i 20 år eller längre, så det kan behövas. Kanten blev fin, men litet lös. Kanske man borde dra åt garnet när man börjar nytt varv. En bra sak är att den ser nästan likadan ut på avigsidan som på rätsidan, om man fäster trådarna så de inte syns. Skarven mellan färgerna blev ojämn ibland där jag glömde föra garnet till andra sidan. Rutmönstret var inte alls planerat i förväg. Jag tog bara garn som jag hade och som jag tyckte och som jag ville bli av med, och det ser ut därefter.

Filten duger fint på soffan, isynnerhet ihopvikt. Allra bäst – det gick åt 770 gr garn. Nu får jag fundera hurdant mönster jag skall sticka nästa filt med Magpie. Jag har tillräckligt garn i gul-grön-bruna färger.

onsdag, januari 23, 2008

Så långsamt



Det var meningen att filten C2 skulle bli färdig före nyåret, men så blev det inte. Ibland har jag kännt mig tvingad att ta upp den. Det är inte precis något fel på den – kanske bara att garnet och stickorna är tjockare än vanligt. Jag klarar bra av ett par varv nu och då, men det blir den inte längre av. Nu, när den är nästan färdig, börjar jag tycka om att sticka på den. Garnet är härligt – ullgarn och mohair. De vågräta oregelbundna ränderna beror på två olika mörkblå garn. De framträder tydligt på kortet, men märks inte alls i verkligheten, så de bekymrar mig inte.

lördag, januari 19, 2008

Alltför randigt



Den nya filten #115 blir vit blå grön. När jag letade fram garn till den, sorterade jag alla garn på samma gång. Jag lade bort de garn som inte används till filtarna, dvs tjocka garn och allt akryl och annat syntet garn. De skall båda bli andra sorts filtar någon gång. Jag lade också skilt bomulls och mohair garn. Båda används i filtarna, men i små mängder. Nu blir det lättare att hitta vad jag behöver när jag börjar ny filt, eftersom det finns mindre garn att leta bland.

Allra störst blev högen med vanligt ullgarn, och nu skall jag börja sticka med det. Det vill säga, det här är nytt oanvänt loppisgarn. Det upprevade garnet förvaras skilt. Hittills har jag bara sparat på nytt garn, för det är fint att ha, speciellt om det är gammalt, och om jag minns det, eller har stickat med det. Det blir vemodigt att sticka med det, för upprevat garn från en tröja räcker i åratals, men ett nystan nytt garn tar slut i en filt.

De här garnen kommer med den här gången. Flera Rowan ullgarn, och Wool Cotton i ljusgrönt utan etikett. Det gröna bomullsgarnet Santos är Made in Brazil, det grå Papillon shetlandgarnet i Österrike och ett vitt garn i Peru.





Den ena upprevade tröjan är 100% kashmir, i naturvitt flätmönster, från Cashmere Collection. Det är tjockt garn, och det känns mjukt och fint, men garnet rätade inte ut sig särskilt bra. Jag använder det i stället för mohair i filten, men det märks knappast. Mohair framträder mycket bättre.


Den andra tröjan är hemstickad ljusgrön tröja. Den har flätresår och samma 3r 1a mönster som jag stickade i min Jaeger bomullskofta. Tröjan är fint stickad, alldeles jämnt. Nya trådar är splitsade med gamla – det ser man sällan. Ärmarna är stickade uppifrån, utan orsak, så vitt jag kan se. Garnet blev alldeles rakt och fint efter tvätten, men färgen är litet för ljus. Det syns inte på bilden, men det märktes tydligt på ryggen att det nya garnet var från annat färgbad.


Jag är inte särskilt förtjust i filten. Stickandet går bra – det är alltid spännande att se hur den blir. Det är svårt att få vitt garn att passa. Det framträder tydligt och det blir randigare än menat, för det är så mycket ljusare än annat garn. Om jag fortfarande köpte garn skulle jag köpa mera ljust garn. Nu har jag lagt till grannare blått och grönt garn. Jag har också satt dit mera bomullsgarn än vanligt, och, som sagt, mera nytt garn, och kashmir istället för mohair. Så den här filten känns tunnare än vanligt, för nytt garn är tunnare, och bomullsgarnet märks också. Det är inte alls otrevligt, bara annorlunda.

måndag, januari 14, 2008

Slut på en till








Filten #114 är färdigstickad. Den blev inte så illa. Visst känns den sträv, men eftersom där finns mohair och boucle garn, och bomullschenillen, känns den mjuk på samma gång. Få se om den blir bättre efter tvätten. Färgerna tycker jag om – brunt, rött och svart, och litet lila gör sig bra. På korten blir färgen alldeles för ljus och för röd, för man måste ta med blixt. Till och med det suddiga kortet är litet för ljust.

lördag, januari 05, 2008

Nytt år, mera garn



Jag glömde säga, om sjalen, att det gick åt 470 gr garn, och att den är 85 cm lång och 200 cm bred.

Först nu inser jag skillnaden mellan titel och etikett. Så nu får jag grubbla på titeln istället för att genast börja skriva.


Till bokslutet för december månad. Dystert. Garnförrådet gick ned endast med 100gr. Jag slängde till och med bort en del garn – något som jag annars aldrig gjort. Det var resterna av matt garnet som jag skrev om tidigare (filten B2 - jag skulle göra länk till etiketten om jag visste hur). Jag började virka matta, men den blev så underlig till formen att jag misste humöret. Vilken lättnad när jag blev av med det.

Tillökningen beror på tröjor till de virkade filtarna. Till #1 hittade jag mörkblått till kanten, så den kan jag börja med snart. Till #2 fann jag en fin mörkgrön tröja som jag ämnade till lappar, men det passar mycket bättre med mörk färg till kanten, så nu letar jag efter ljusare färg till lappar. Det låter tokigt – jag åker buss till loppis efter garn att virka med när jag åker buss till loppis... Den tredje tröjan fick jag och jag kan faktiskt inte tacka nej till fint garn.

Jag köpte inget garn alls. Delvis för att jag inte såg det minsta som jag blev frestad av, bara akryl och bomullsgarn. Akryl köper jag inte, och jag har massor med bomullsgarn redan. Jag har blivit van att låta bli att köpa stickade tröjor. Jag har sett så många, jag tar i dem och granskar dem, och sedan sätter jag dem tillbaka. Det går.

Jag till och med gick på garnaffärens rea, utan att köpa någonting. Inte ens andra gången. Tredje gången hade jag beslutat vad jag skulle köpa, men jag tyckte inte om färgerna, så det blev inte av. Jag borde vara stolt, men rean är inte slut ännu. Jag går dit åtminstone varannan vecka, och betraktar garnen och bläddrar i stickböcker, och fantiserar om vad jag skulle kunna sticka, och sen går jag. Nästan lika fint som att gå på loppis.