söndag, november 23, 2008

Plastkasse


Jag ville pröva på hur det går att virka med återvunnet plast. Det verkade vara fin idé, att klippa upp plastkassor istället för att slänga dem. Jag klippte 1,5 breda remsor, och virkade enligt eget mönster med 4 mm virknål. Först virkade jag ett varv fastmaskor, och sedan runt 1 st 1 lm. Den blev smalare upptill.

Det gick bra att virka, men jag tyckte inte alls om att klippa. Det tog 25 min att klippa en enda kasse, och det virkade man slut på i 10 min. Så det blev mera klippande än virkning. Jag tycker om att klippa tyg, till matt trasor eller till lapptäcken, men det är inte alls roligt att klippa plast. Det finns visst sätt att klippa snabbare, men det intresserar inte.

Så jag avslutade väskan med ett varv fastmaskor i annan plast, och handtag i fastmaskor. Den blev 26 cm bred och 28 cm djup, ganska liten. Jag virkar nog inte flera.

fredag, november 14, 2008

Färdiga lappar


Lapparna till virkad filt #2 blev färdiga för över en månad sedan. Jag räknade ut att det behövs 306 lappar till en filt 180 cm lång och 140 cm bred. Det fanns inte tillräckligt med brunt garn, men jag hittade litet till grönt, och det finns mera kvar om det behövs. Det är lätt att räkna fel med så många lappar.

Nu har jag satt bort lapparna tills jag tar mod till mig att börja virka ihop. Jag trivs med ihopvirkandet, men det tar så länge, och under tiden kan jag inte syssla med mera intressant stickning.

söndag, november 09, 2008

Färdig halsduk








Noro halsduk





Garn: Noro Silk Mountain, ull 65%, silke 25%, mohär 10%, 4 nystan col 14, 1 col 6, 1 col 12, alltså 300 gr
Stickor: 5.5 mm
Sticktäthet: 14 m på 10 cm
Mönster: eget
Storlek: längd 2,15m, bredd 20 cm
Stickad 8 oktober – 5 november 2008

Halsduken blev färdig. Det var ganska roligt att sticka den, att se hur det blev med färgerna. Man kan knappast tro att det är två tredjedelar samma garn i båda ändarna. Ränderna syns helt tydligt på den ena, men de är nästan omärkbara på den andra.

När jag stickade med Noro garnet förut, Shinano, fanns det många knutar på garnet, och det var förargligt för jag ville planera färgskiftningarna. Den här gången tänkte jag att jag nystar om det först få att på reda på knutarna, för att undvika tre skarvar på samma ställe. En enda fann jag. Typiskt – när man vill ha knutar finns det bara en.

På samma gång var det lätt att tvätta garnet också. Med filtarna är jag så van vid att sticka med tvättat garn att nytt garn känns styvt. Vattnet blev ganska smutsigt, så det är bra att det blev tvättat. Hemma hos mig har det varit förvarat i plastpåse, så det blev säkert dammigt i affären.





Jag stickade tills garnet tog slut, så alla sex nystan gick åt. Halsduken blev lång och tjock och varm. Sidorna rullar inåt, men det gör ingenting. Jag stickade slätstickning för jag ville inte att den skulle bli för tjock. Om jag stickade om den skulle den bli smalare. Helst gömmer jag det granngröna ränderna.

måndag, november 03, 2008

Bokslut för oktober 2008


Inte så dåligt trots allt. Ingenting blev färdat, för jag ansträngde mig inte alls. Filten #120 tar jag fram igen när halsduken blir färdig, och på den har jag bara 10 – 15 cm kvar. Kaffe Fassett jackan måste jag köpa, så det blev tillägg.