söndag, april 26, 2009

Från vitt till brunt



Det blir svårt att få vitt garn att passa ihop med andra färger i filtarna. Med pastell färger blir det fint, men det börjar bli ont om pastell i förrådet. Det fanns massor med vitt garn i den virkade filten som jag revade upp, och jag har länge tänkt på att färga det och nu blev det av. Jag har tidigare färgat garn, för många år sedan, och då blev jag nöjd med resultatet, så det borde nog gå nu också.

Den här gången använde jag igen Dylon färg, billigt från loppis. Jag tog 300 gr garn, tvättat, och följde anvisningarna. Det här var cold water dye, men för ull skulle färgbadet vara varmt vatten från kranen. Garnet skulle ligga i badet i en timme, och det skulle röras de första 10 minuterna och sedan nu och då. Så gjorde jag, och sen sköljde jag det i varmt vatten.


Det blev jämnt färgat. Färgen blev ljusare än bilden på burken, koala brown, men det var som väntat med ullgarn. Det här blir fint i filtarna. Jag har flera färgburkar och mera vitt garn, så kanske det blir mera färgat senare.

tisdag, april 14, 2009

Mera turkos

Jag har väl sagt tidigare att jag inte tycker om turkos. Färgen klär mig inte, och det är svårt att få starka färger att se fina ut i filterna. Så det är meningen att alla turkos garn skall gå med i den nya filten #125.

Det började med det här garnet, ett bomulls boucle garn som heter Patons Cotton Top. Det kom med annat, bättre, garn i en stor kasse från loppis. Det finns litet över 400 gr så det räcker till flera filtar. På bilden ser det blått ut, åtminstone på min dator, men det är verkligen turkos. Jag minns att jag själv köpte samma garn, i starkt blått, på mitten av 70 talet. Jag skulle sticka kofta, men den blev inte till någonting, och det garnet blev också stickat i filtar, många år senare. Det är bouclen som gör att det är svårstickat. I filten blir det fint.

Tröjan jag revade upp köpte jag till virkad filt #1, men det var fel sorts garn, fel sorts färg. Märket är Karen Scott, och garnet är ull angora nylon blandat, ganska tunnt. Modellen är rena 80 talet med axel kuddar, flätor och fina små knappar. Knapparna tar jag förstås till vara. Annat turkos och grönt garn fanns i förrådet.

Filten är förstås rolig att sticka. Filten #124 blev också ganska fin. Med ljusa garn ser det turkosa bättre ut.
Det blir ingenting annat stickat för tillfället. Jag har så många problem just nu att jag inte har lust eller tid att tänka på annan stickning. När jag stickar på filten får jag avslappning utan möda. Så det blir litet skrivet på bloggen också. Det återkommer väl någon gång.

söndag, april 05, 2009

Bokslut för mars 2009


Så roligt att det blev under 110 kg för första gången! Å andra sidan är det inte mycket mindre än 110,8 kg som jag började med för ett och ett halvt år sedan. Så under den tiden har jag köpt lika mycket garn som jag stickat.

Tillägget är garnet som kom med Rowan prenumerationen. Det blev 6 nystan Rowan Denim. Jag tycker inte vidare om det. Trots det räknade jag ut att det skulle räcka till topp utan ärmar, och nu har jag mönstret klart i huvudet, men jag har inte ens kastat på till provlapp för att se om garnet passar.

Filten #123 som blev färdig var tyngre än vanligt. De flesta väger omkring 1,3 kg. Kanske den blev litet större, kanske det finns tjockare garn med.

Annars har jag inte kommit mycket längre på Grainy Silk tröjan. Första ärmen är färdig, men den ser underlig ut, så jag skall tråckla ihop och prova. Jag har stickat flitigt på filten #124 för att få den färdig. Filten #125 är påbörjad, men inte tillräckligt långt för att ta kort.

Medan jag skriver lyssnar jag på Bob Dylans Themehour om Fools. Han läste just de första verserna från T S Eliots The Wasteland. Dikten finns i Eliots Collected poems som jag köpte på loppis, en välbevarad bok tryckt i 1936, och en gång läste mannen högt från den för mig, med annat uttal.