lördag, maj 30, 2009

Utställningar

Jag ville skriva om Annette Messagers utställning som jag såg i söndags, men jag hittade ingen bild av det föremål som jag ville nämna. Hon hade gjort avbildning av inälvor, och de var ihop kopplade av upprevat stickgarn, i rött. Det var intressant att se stickat, dvs före detta stickat. Andra föremål som blivit omskrivna var små sparvar iklädda stickade tröjor. Jag tyckte att de var så hemska att jag inte dröjde vid dem. Det fanns också uppstoppade smådjur med huvud av leksaksdjur – jag tyckte inte om dem heller. Jag tyckte om de rörliga installationerna – tygbeklädda föremål som rörde sig i vinden, och också om spetsmönster målade på kroppsdelar. Det var det stickade som jag ville skriva om.

Däremot blev jag glad av att se utställningen av Gerhard Richters porträtt, underligt nog. Han har målat av gamla familjefotografier. Så enkelt var det. När jag gick därifrån ville jag skapa själv, sticka eller sy lappteknik.

Jag blev mindre imponerad av Chelsea Flower Show, det andra året. Ett par bilder såg bättre ut än verkligheten, när jag såg dem på dataskärm. Jag tyckte om strukturen här.













Bättre skulle jag trivas här, att sitta och dricka kaffe sommar morgnar.


















Det var roligt att se sådant här område i en trädgård.

söndag, maj 24, 2009

Nu blir det mörkt








Jag stickade färdigt på den turkosa filten #125 för någon vecka sedan. Trots de granna färgerna var det ganska roligt att sticka på den. Nu har jag börjat virka kanten. Få se om den blir färdig inom maj månad.






Den nya filten #126 blir mörk, mest brunt med gredelint, men också svart, mörkgrått, mörkblått och vinrött. Det här är favoritfärger. Tyvärr blir färgerna för ljusa på bilderna, för det är svårt att få kort utan blixt. Jag trodde att jag hade mycket av sådant här garn, men det märks att det har blivit mindre av det upprevade garnet, för det var svårt att få ihop tillräckligt många olika garnsorter i de rätta färgerna. Vanligtvis finns det alltför många att välja mellan; den här gången gick det nätt och jämnt.














Jag revade upp den här tröjan från loppis, stickad från handspunnet garn. Ett sådant invecklat intarsia mönster, och fint stickat. Det är behagligt att sticka med garnet. Jag valde den här för jag vill sticka gult, så kanske nästa filt blir gul.

söndag, maj 10, 2009

Nästan färdig





Det går knappast fortare med Grainy Silk tröjan, men nu ser den ut att bli färdig, om ett par veckor, kanske.

Det första försöket med ärmkupan blev alldeles fel. Jag virkade ihop den ärmen med oket, och kupan var fel till utforming och därför alldeles för snäv. Det andra försöket blev bättre, så jag stickade den andra ärmen lika. På bilden ser den snävare ut, men det är för att jag bredde ut den första bättre. Jag virkade fast andra försöket också och provade, men nu har jag revat upp virkningen, så det blir lättare att sticka bålen.

Jag blev nöjd med skarven till bålen. Jag trodde att den skulle se hemsk ut. Bilden blev så mörk att man inte kan se riktigt. Men det är annat fel med den. Det blev lätt att reva upp den tillfälliga virkade påkastningen, och att sätta maskorna på sticka, så den gör jag igen. Felet var att jag inte tänkt ut hur det blir när man stickar nedåt, för det går inte att matcha aviga och räta maskor. Det är svårt att förklara men en rät maska nedåt blir hälften av två räta maskor. Så min aviga maska, från 6 r 1 a, blev 2 aviga. Därför lämnade det 5 r maskor emellan och jag tänkte att det ser tokigt ut. (Jag hade inte tålamod att sticka provlapp.) Så jag ökade en maska, så det blev 6 r 2 a, alltså 10 maskor till på både fram- och bak-stycket. Det blir alltså smock och jag vet inte om det klär mig. Men nu är det för sent att ändra på det. Nu vill jag att den skall bli färdig, och nu är det bara att sticka rakt på rundstickor i 15-20 cm till.





Det skall bli roligt att sticka annat. Ännu har jag inte bestämt vad det skall bli. Jag har så mycket garn och så många mönster som väntar.

söndag, maj 03, 2009

Bokslut för april 2009


Det är så lätt att göra bokslut den här gången, för jag köpte inget garn alls. Det var lätt att låta bli att köpa också, för jag såg inget fint garn på loppis. Och eftersom det blir litet stickat, annat än filtarna, blir jag inte frestad att köpa.

Filten #124 blev färdig, så förrådet gick ned med 1,2 kg till, och nu ser bokslutet ännu bättre ut.