söndag, juni 28, 2009

Min nya stickning (ii)

På samma gång kastade jag på till en annan stickning. Det behövs två så att jag inte skall sticka slut på filten #126 förrän jag kan börja på nästa. När jag förbereder garnet till en ny filt går jag genom alla lådorna och tar fram garn i lämplig färg. Färgen bestämmer jag i förväg. Den beror vanligtvis på något plagg som står i tur att bli upprevat eller så är det någon färg som jag inte stickat på länge. När garnet är framletat lägger jag ut det i högar på golvet i vardagsrummet och kastar på den nya filten. Varefter jag stickar lägger jag bort den garnsorten i en skild låda. När jag stickat 5 – 10 cm lägger jag bort sådana garn som inte kom med tillbaka i lådorna, och städar bort lådorna igen. Det är omöjligt att få det här gjort på en enda dag. På två dagar går det, men ibland tar det längre, beroende vad annat jag har på gång.

Nu kommer gäster, just som filten skulle bli färdig. Det är omöjligt att ha golvet fullt med garn och lådor mitt på golvet i gästrummet medan de är här. Mannen är van vid garnhögarna vid det här laget, och jag tycker att det är roligt när han stiger varligt runt dem, utan ett ord. Om jag stickar annat nu förlänger jag stickningen på filten. Utan filt att sticka vet jag inte vad jag skall ta mig till.

Garnet till den nya stickningen, filten C5, kom från loppis. Det heter Sirdar Denim Ultra, tjockt garn, 60% akryl, 25% bomull, 15% ull. Det fanns 450 gram, tre nystan vitt turkos blått och ett och ett halvt vitt lila. Jag borde inte ha köpt det, för det är akryl, för att det är så tjockt, men det var jättebilligt. Enligt banderollen skall man sticka med 10 mm stickor, men den storleken äger jag inte, och jag vill inte köpa nytt till sådan här stickning. Jag stickade provlapp med 12 mm stickor, men jag tyckte det blev för löst. De näst minsta stickorna är 8 mm, så de stickar jag med. Det blir tätare än meningen, men jag tycker om det.











Det skall bli barnfilt. Det är svårt att räkna ut hur bred den skall bli, så att längden blir passlig och allt garn går åt. Nu är den ca 62 cm bred, och den torde bli litet längre, så det är jag nöjd med. Garnet är inte alls obehagligt att sticka med, fast det är förstås för tjockt. Färgerna tycker jag om. Det blev mitt vanliga mönster, tre garn med ett varv per garn i mosstickning. Det passade utmärkt för det finns precis två gånger mera blått garn än lila.




När jag stickar på filten #126 njuter jag av garnet och av färgerna.



Sirdar bomullskoftan har jag kämpat med. Jag stickade fast delarna och började sticka uppåt, och det såg så stort ut. Jag provade och det kändes ännu större. Ett tag var jag beredd att reva upp, men jag kunde inte hitta på vad jag skulle sticka istället med det garnet. Så tog jag mått ännu en gång, och måttet stämde. Det borde passa, så jag fortsatte. Nu när oket är färdigt och jag har börjat sticka nedåt, har jag provat igen. Nu passar det. Så måttet var rätt. Så jag fortsätter sticka, och nu är jag nöjd med den.

torsdag, juni 18, 2009

Min nya stickning




De senaste veckorna har jag funderat på vad jag skall börja sticka nu. Det finns massor med garn och mönster att välja mellan. Jag ville sticka enkelt, så det skulle bli fort färdigt, och helst enligt mönster. Så fort som Grainy Silk tröjan var färdig letade jag fram bomulls garnet från fjolårets upprevade Di Gilpin topp. Det heter Sirdar Luxury Soft Cotton, lila till färgen, och det finns lite över 400 gr, en del upprevat, så det borde räcka till kort kofta.

Jag var länge i valet och kvalet om det upprevade garnet behövdes tvättas. Smutsigt var det ju inte, och inte särdeles krulligt heller. Till slut beslöt jag tvätta det, och det var ett bra beslut, för det blev alldeles rakt, och det ser inte alls annorlunda ut än det oupprevade garnet. Jag lät det ligga i ljumt vatten med litet tvättmedel i 10 minuter för jag hade läst någonstans att det kan ta upp till 20 minuter förrän bomullsgarn blir riktigt vått.

Mönstret tog jag från Vogue Knitting Spring/Summer 2009, Shiri Mors Multishapes Top, mycket förenklat. Jag skulle gärna sticka alla multishapes – två cirklar i sidorna med små bitar ihopfogade emellan, men det blir för invecklat för den enkla stickning som jag behöver nu, och så blir den alltför lång åt mig. Man plockar upp maskorna och stickar oket i ett uppåt, och det var den biten som jag tycker om. Mitt garn stickas till nästa precis samma sticktäthet som mönstret så det går bra.

Enligt mönstret börjar man med ärmarna, så det gör jag också. Det är första gången jag har gjort det och det känns fel, men det går. Nedtill på ärmarna skall det finnas spetsbård, och den vill jag sticka nedtill på koftan också, så eftersom kroppen på koftan skall stickas nedåt får jag sticka bården på ärmarna nedåt också. Så jag gjorde provisionell påkastning med virknål. Det var petigt att plocka upp maskor från virkad kedja så den här gången virkade jag fast kedjan i en sticka. Det var mindre petigt. Det knepet läste jag om i en fin stickbok.

Så den första ärmen är stickad till ärmhålet och den andra är halvfärdig. Det går så fint att sticka med det här garnet, och det känns skönt. Kanske det var Grainy Silk garnet som det var fel på, för att tröjan tog så länge. Vi kom inte alls överens.

Vogue Knitting är fortfarande min favorit sticktidning. I varje nummer finns det tre fyra mönster som jag vill sticka, och när jag tittar genom gamla nummer hittar jag andra. Fast när jag tänker efter kommer jag på ett enda mönster därifrån som jag stickat färdig. På 80-talet stickade jag en tröja som blev väl använd. Det nya europeiska namnet Designer Knitting är intetsägande tycker jag. Det finns flera stickböcker som heter Designer Knitting, och titeln betyder ingenting alls.

Jag undrade om det fanns tillräckligt garn till koftan, så jag började räkna när jag stickat slut på ett 50 gr nystan. Från mönstret var det lätt att räkna hur många maskor det blir för ärmar och ok, och jag kan räkna ut hur många det blir till kroppen. Sedan räknade jag hur många maskor det var i min stickning – dvs x maskor i y varv. Och garnet räcker bra. Det var synd för jag hade hunnit glädja mig åt att springa i garnbutiker efter mera. Det blir 35 000 – 40 000 maskor, beroende på längden, om jag räknat rätt.


Annat garn har jag köpt. På loppis hittade jag åtta nystan sockgarn, Schoeller & Stahl, 100% ull. Det är första gången jag sett sockgarn där, och jag måste förstås köpa det. Färgerna är glada, men svåranvända, vitt, grått, rött och litet grönt. Det blir knappast till sockor. Jag skulle gärna sticka tröja till mig själv med sådant här garn, men inte i rött.

onsdag, juni 10, 2009

Äntligen färdig




Grainy Silk tröjan blev äntligen färdig. Jag kan knappt tro det. Jag kastade på med garnet i september i fjol, så det blev så gott som nio månader som jag kämpat med det. Den här versionen påbörjades i februari.

Rowan Grainy Silk tröja
Garn:
Rowan Grainy Silk silke 52% ull 48%, tunnt upprevat kashmir garn, 275 gr
Stickor: 3,5 mm
Sticktäthet: 22 m på 10 cm
Storlek: S
Mönster: eget
Stickad 12 februari – 8 juni 2009

Jag är inte särdeles förtjust i den, men den blev till någonting som kan användas. Färgen går för sig. Garnet var inte alls så behagligt att sticka med som jag trodde. Kashmirgarnet får tröjan att kännas mjukare och tjockare, och den känns varm. Den passar, men som annat som jag stickat, blev den i minsta laget.

Mönstret blev bättre än jag trodde. Jag tycker om övergången från oket till bålen. Oket skulle gärna ha fått vara ett par cm längre, och också bålen. Den blev kortare när ärmarna blev fastsydda. Ärmarna är alldeles åtsittande – ett tag funderade jag på att reva upp och sticka större – men de känns inte snäva. De är precis rätt längd.

Jag ville ha lite stadigare kant, så jag kastade av med virknål, från avigsidan, så det ser ut som ett varv avigstickning från yttresidan. Halskanten kastade jag av likadant. Jag stickade förkortade varv runt halskanten, så det var lätt att sätta maskorna på stickor, och det blev inga hål när man gör det på rätt sätt. Jag vet inte om det är värt att göra så. Annars tycktes sömmarna tjocka och otympigla, och jag skulle gärna sticka allt utan sömmar. Dessutom var det besvärligt att sy ihop.

Var det värt att ansträngningen och tiden? Det får jag gott undra. Jag stickade med garnet för det hade varit länge i förrådet och jag ville få slut på det. Jag ämnade sticka en tunnare tröja, men jag fick inte stickfastheten att stämma i de två första försöken.

onsdag, juni 03, 2009

Bokslut för maj 2009


Jag fästade flitigt trådarna på filten #125 och jag fick den färdig i söndags. Jag tycker om att fästa trådar, men det blir så många att det tar många timmar att få dem färdigt.


Så bokslutet ser bra ut, för det blev inga inköp. Jag kan knappt tro att förrådet fortfarande går nedåt. Nu kan jag knepet med att låta bli köpa vanligt garn. Jag kan dock inte motstå fint garn, men det är länge sedan jag sett någonting tillräckligt fint.